Video

Rolmodel Prof. Dr. Robbert Dijkgraaf - ScienceMakersLAB: Inspiratie uit de praktijk

ScienceMakers Nederland, 4 november 2020

Prof. Dr. Robbert Dijkgraaf is universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, wiskundig-natuurkundige én directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton. Dat wordt je niet zomaar! Het begint bij verwondering; je laten verbazen en verrassen door de wereld om je heen. Hoe dat zit? En wat heeft hij de ScienceMakers te vertellen? Grietje sprak Robbert terwijl hij in zijn werkkamer in Princeton zat en zij in het prachtige Teylers museum in Haarlem.

 

https://youtu.be/cRFPQtRnj60

Rolmodel Prof. Dr. Robbert Dijkgraaf
ScienceMakersLAB: Inspiratie uit de praktijk

De nieuwe wereld: Dubois en Lorentz

Aflevering 10 van de TV-serie 'De IJzeren Eeuw', NTR-VPRO, 5 juni 2015

In de late 19e eeuw voltrekt zich een revolutie op wetenschappelijk gebied.
Er worden door Nederlanders ontdekkingen gedaan die voorgoed het inzicht in de wereld om ons heen veranderen. Het gaat over materie en licht, over de evolutie van de mens.
De revolutie begint met een nieuw schooltype, bedacht door staatsman Thorbecke. Zijn HBS, ofwel Hogere Burger School moet vanaf 1864 een nieuwe mens voortbrengen, mannen die het land vooruit zullen helpen
Een van die HBSers is Hendrik Lorentz, theoretisch natuurkundige, wiens ideeën de grote inspiratie voor Einstein worden. Tijdgenoot en ook HBS-leerling Eugène Dubois wordt de eerste wetenschapper die op zoek gaat naar de schakel tussen mens en aap, zoals die wordt beschreven door Charles Darwin.
Maar waarom zijn de ideeën van Dubois omstreden en die van Lorentz niet? ...

Robbert Dijkgraaf in Buitenhof TV

Buitenhof TV, 29 december 2013

Robbert Dijkgraaf: de man die de betawetenschappen in Nederland op de kaart wist te zetten, is de laatste uitzending van het jaar te gast. Sinds 1,5 jaar is hij kennismigrant in de VS geworden. Hoe ziet zijn nieuwe leven als directeur van het centrum voor theoretisch onderzoek in Princeton eruit? Hoe kijkt de voormalige president van de KNAW aan tegen de specialisatiedrift in de wetenschap? En is er in Nederland nog voldoende vrijheid en geld voor fundamenteel onderzoek?

Ons wetenschappelijk klimaat. Presidenten van de wetenschap

Buitenhof TV, 1 april 2012

In Buitenhof de vertrekkende president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, fysicus Robbert Dijkgraaf en zijn opvolger bioloog Hans Clevers. Per 1 juni vertrekt Dijkgraaf naar het prestigieuze Institute for Advanced Study in Princeton. Hans Clevers is directeur van het Hubrecht Instituut in Utrecht. Beide wetenschappers behoren tot de absolute top in hun vakgebied. Maar hoe lang nog kan Nederland op wetenschappelijk niveau goed blijven presteren?

Robbert Dijkgraaf over het 'God-deeltje'

Pauw en Witteman TV, 13 december 2011

CERN heeft in de deeltjesversneller onder de Alpen aanwijzingen gevonden dat het Higgs-deeltje bestaat. De wetenschappers denken de allerkleinste bouwsteen van alles in het universum op het spoor te zijn.
Het Higgs-deeltje, ook wel het God-deeltje genoemd, geeft andere deeltjes massa. Het is het ontbrekende puzzelstukje in de zoektocht naar antwoorden op veel natuurkundige vragen. Als het Higgs-deeltje niet zou bestaan, klopt er weinig van ons begrip van het universum op het allerkleinste niveau.
CERN heeft nu waarschijnlijk ontdekt hoeveel het deeltje ongeveer weegt: 126 GeV. Naar verwachting wordt het deeltje zelf in de komende maanden gevonden.
Natuurkundige Robbert Dijkgraaf, nu nog president van de KNAW maar binnenkort directeur van het Institute for Advanced Study te Princeton, legt in Pauw & Witteman het belang van deze ontdekking uit.

Onderzoekers en publicatiedruk

Pauw en Witteman TV, 24 november 2011

Voor de derde keer in drie maanden tijd komt onderzoeksfraude bij een universiteit aan het licht. Professor Don Poldermans, hoogleraar peri-operatieve cardiovasculaire zorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft op een onzorgvuldige manier data verzameld. Bijna twee weken geleden maakte de Nijmeegse Radboud Universiteit bekend dat een promovendus onderzoeksresultaten heeft 'verfraaid'.
Hoewel deze fraudezaken aanzienlijk minder ernstig zijn, doen ze denken aan de zaak Stapel. (...)
De drie zaken doen het imago van de wetenschap geen goed, zeker aangezien het vooraanstaande hoogleraren betreft. Sommigen wijden de fraudezaken aan een structureel probleem in de academische wereld. Door de grote druk om met opzienbarende wetenschappelijke ontdekkingen te komen zouden sommige onderzoekers in de fout gaan.
Yvo Smulders, internist, Joeri Tijdink, psychiater en Robbert Dijkgraaf, scheidend president van de KNAW, praten over de grote prestatiedruk bij academici.

De Nederlandse Einstein

Brandpunt TV, 20 november 2011

Robbert Dijkgraaf wordt de eerste niet-Engelstalige directeur van het Institute for Advanced Study, van de roemruchte Princeton universiteit in Amerika. Hij vertrekt naar het instituut, waar Albert Einstein de eerste hoogleraar was. En woont straks in het huis van zijn voorganger Robert Oppenheimer; de uitvinder van de atoombom. Hij gaat leiding geven aan de meest excellente wetenschappers die er op aarde rondlopen. Fons de Poel praat met hem over de stand van de wetenschap.

Dijkgraaf naar Institute for Advanced Study

nos.nl, 14 november 2011

Robbert Dijkgraaf, de president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen vertrekt volgend jaar, volkomen onverwacht. Hij maakt zijn termijn niet af en dat is opvallend. Maar - naar eigen zeggen - krijgt hij een kans die hij niet kan weigeren. Hij gaat naar Amerika en krijgt een baan, waar veel wetenschappers alleen maar van kunnen dromen.

Robbert Dijkgraaf naar Princeton

DWDD TV, 14 november 2011

Vandaag werd bekend dat Robbert Dijkgraaf vanaf 1 juli 2012 de leiding krijgt over het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton. Vanavond is hij te gast.

Fraude in de wetenschap

Knevel en Van den Brink TV, 8 september 2011

De bekende hoogleraar Diederik Stapel is betrapt op fraude. Delen van zijn sociaal psychologisch onderzoek vonden nooit plaats. De conclusies, onder meer dat mensen hufterig worden door aan vlees te denken, slaan nergens meer op. Dat tast het vertrouwen in de wetenschap aan, want wat kunnen we nog wel en niet geloven? Zijn er meer wetenschappers die er hier en daar eens een procentje of feitje bijgoochelen? Wie controleert eigenlijk wie?
Robbert Dijkgraaf is als president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen verantwoordelijk voor de kwaliteit van de wetenschap in Nederland. Hij is erg bezorgd.

Robbert Dijkgraaf in Science Symposium, Raayland College

tubeyourfuture, juni 2011

Werkzaamheden van de president van de KNAW. Hoe zit de natuur in elkaar? Humor in de wetenschap met o.a. Spongebob. Snaartheorie: koppeling tussen Einsteins relativiteitstheorie & quantum mechanica. Gemaakt door: Glenn Cremers, Nils Fleuren, Matys Voorn (Raayland College )

The Sanoma video interview

TEDx Amsterdam

We are in the middle of a golden era of exploration. Particle physicists are probing the smallest distances; cosmologists are looking at the very end of the universe. All are looking for answers to fundamental questions. What is matter made of? Are there extra dimensions? What is the nature of space and time? What can we learn from our past and future?

In his TEDxAmsterdam talk, he showed us how we now know how much we do not know.

De twee hersenhelften van de wiskunde

Spinoza.tv

Er zijn breed twee patronen van wiskundig denken te onderscheiden. Aan de ene kant het visuele, meetkundige denken, bijzonder geschikt om ruimte, tijd en dynamica te vatten. Aan de andere kant is er de literaire, algebraïsche, algoritmische benadering, meer gepast voor de logica en informatica. Juist de verbinding van deze twee denkstijlen levert intellectueel gezien de spannendste combinaties.